To, co już niepotrzebne jest w jelicie cienkim, bo wszystkie składniki zostały wykorzystane, a więc wchłonięte przez krew i rozprowadzone do każdej komórki ciała, musi zostać z organizmu wydalone. Żeby wydalić niewykorzystane składniki pożywienia przedostają się do jelita grubego. Jelito grube ma około 1.5 metra długości i 6,5 centymetra grubości i dzieli się na jelito ślepe, czyli kątnicę, okrężnicę i odbytnicę, która zakończona jest kanałem odbytu, dzięki któremu wydalane z organizmu jest to, czego nie dało się zużyć. Końcowa część jelita cienkiego, czyli krętnica wpada do okrężnicy. niestrawione resztki pożywienia przez zastawkę krętniczo – kątniczą w małych ilościach przedostają się do kątnicy. Woda,która znajduje się jeszcze w tych resztkach, zostaje wchłonięta z powrotem do organizmu z kątnicy i pierwszej części okrężnicy i miazga pokarmowa przybiera konsystencję stałą lub półstałą i zamienia się w kał. Działalność mięśni, czyli perystaltyka przesuwa zawartość okrężnicy, ale odbywa się to znacznie wolniej niż np.. w jelicie cienkim. Dopiero pod koniec tej drogi tak zwana masowa perystaltyka gwałtownie popycha kał w stronę odbytu, aby zrobić miejsce na następną porcję?