Ile osób, tyle preferencji kulinarnych i zwyczajów gastronomicznych. Widać to szczególnie, kiedy rozpoczyna się sezon na grill i w parkach, ogrodach, na tarasach czy balkonach, masowo grillowane są najrozmaitsze warzywa, owoce i oczywiście mięsa oraz ryby. Szczęśliwcy mający więcej miejsca pozwolić mogą sobie chociażby na grill ogrodowy ? chociaż jest to bardzo szeroka i pojemna kategoria.
W ramach grilla ogrodowego kupić można zarówno klasyczny opalany drewnem lub węglem grill jak i grill gazowy, bardziej nowoczesny i z pewnością wygodniejszy w użyciu zarówno dla amatora jak i profesjonalisty. Nie będzie to jednak ulubione rozwiązanie dla tych, dla których jedzenie z grilla ma być gotowe niemal od zaraz, albowiem taki grill dość długo się nagrzewa. Jeszcze więcej cierpliwości musza natomiast wykazać te osoby, których marzeniem są wędzarnie gazowe ? zajmujące więcej miejsca, więc idealnie nadające się do zamontowania w piwnicy czy postawienia obok domu. Aby cieszyć się jednak smakami wędzonych mięs i wędlin domowej roboty, potrzeba wielu dni wyczekiwania.