JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Piękno architektury
Jakie powinny być nieruchomości? Na pewno funkcjonalne i spełniające swoje przeznaczenie, ale czy nie powinny reprezentować sobą czegoś więcej?
Zwróćmy uwagę na sposób odbierania wizualnego starych miast z odrestaurowanymi zabytkowymi kamienicami czy innymi budowlami. U większości z nas, powodują pozytywne odczucia, krótko mówiąc - podobają się ludziom. Dlaczego się tak...
Sporty dla bogatych?
Przeglądamy popularne kanały sportowe i natrafiamy na wielki turniej. Dwójka tenisistów walczących o miliony w finale prestiżowego turnieju. W naszej głowie rodzi się pytanie, skąd w tenisie możliwe są takie pieniądze?
Jest to jeden ze sportów elitarnych. Często kojarzymy go z rozrywką dla bogaczy jak chociażby golf, jednak wbrew pozorom...