JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Stegny Lodowisko
Pobawmy się na lodzie
Na pewno powinniśmy korzystać z tego, że jest piękna pogoda za oknem i wybrać się na Stegny Lodowisko. W końcu tutaj naprawdę będziemy się dobrze bawić. Każdego roku przecież wybieramy się na lodowisko, by poćwiczyć, rozwijać swoje umiejętności, a do tego nauczyć się czegoś nowego. Na...
Asumin opinie
Po raz kolejny jesz ciastko z bitą śmietaną i rurkę z kremem albo kanapkę z Nutellą? Przeklinasz siebie za to, że twoje postanowienie zdrowego żywienie nie wychodzi z powodu... słodyczy? Nie przejmuj się, nie jesteś jedyny. Tysiące, setki tysięcy ludzi mają problemy z cukrami prostymi. Mało kto nie lubi...