JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Obozy konne
Jak wybrać idealny obóz dla dziecka, które nigdy nie miało styczności z jazdą konną, tak aby był on bezpieczny.?
Obozy konne mają bardzo bogatą ofertę która potrafi zachęcić każdego. Mimo tego warto przeanalizować oferty kilku ośrodków tak, aby wybrać dla naszej pociechy tę najlepszą, najbardziej dopasowaną do potrzeb naszego dziecka....
Tenis
Tenis to jeden z najbardziej znanych a zarazem najrzadziej uprawianych sportów. Stosunek ludzi oglądających do tych, którzy graja jest naprawdę mały. Sukcesy polskich zawodników bardzo przyciągają przed ekran telewizora, ale mało kto myśli o tym, by chwycić za rakietę i samemu coś zagrać. Bierze się to przede wszystkim z...