JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Fizjoterapia psów i Fizjoterapia zwierząt
Fizjoterapia zwierząt i fizjoterapia psów
Fizjoterapia - czyli co to takiego?
Pewnie nie raz spotkaliście się z zagadnieniem Fizjoterapia zwierząt, ale nie do końca wiecie o co chodzi? Otóż zwierzęta, tak jak i ludzie mają problemy np. ze stawami czy mięśniami. Gdy zwierzę choruje, uległo wypadkowi albo po prostu jest już...
BIAŁOWIEŻA
Gdy pada nazwa Zielone Płuca Polski chyba nikt nie ma wątpliwości, że chodzi o Puszczę Białowieską. To miejsce idealne na odpoczynek z dala od wielkich miast, cywilizacji?szybko nabiera się tu sił obcując, na co dzień z czystą przyrodą, chodząc na długie spacery, podczas których można spotkać wspaniałego żubra (...