JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
ZMYSŁY ? JĘZYK
Losowe artykuły:
Lodowisko Rokosowska
Jazda na łyżwach - kilka wskazówek dla osób początkujących
Początki zawsze są trudne. Ktoś, kto nigdy w życiu nie miał nawet łyżew na swoich nogach, na pewno z lękiem wybierze się na Lodowisko Rokosowska i początkowo będzie się na nim stresować. Bardziej doświadczeni w tym temacie chętnie jednak doradzają początkującym....
Upadek -(nie) straszny
W tym miejscu można zacytować jedną z polskich komedii: „Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz”. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak bezpiecznie korzystać z lodowiska oraz co zrobić, gdy upadek jednak się przydarzy.
Każda aktywność fizyczna niesie ze sobą niebezpieczeństwo urazu, jednak korzyści zdrowotne przy zachowaniu ostrożności i umiaru...