JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Różnorodne hotele
Hotele są bardzo ciekawymi ośrodkami noclegowymi. To o nich często mówi turystyka, która wiąże się z wszystkimi wyjazdami człowieka. Jakie hotele mają więc do dyspozycji turyści i co mogą w nich znaleźć?
Obecnie już niemalże w każdym hotelu znajduje się oddzielny gabinet spa. Można w nim spędzić miło czasu i...
Snowboardowe Obozy
Piękne, zapierające dech w piersiach widoki ośnieżonych szczytów, zwisających, ogromnych sopli oraz wschodzącego słońca - zima to przepiękna i niezwykle barwna pora roku, mimo, iż jest przez większość z nas kojarzona z bielą śniegu. Zimą nie należy siedzieć w domu i grzać się przy kominku czy kaloryferze - trzeba...