Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Sport – różnorodne dyscypliny
Pod pojęciem sportu rozumiemy różne formy aktywności fizycznej, służące podtrzymaniu dobrej kondycji, i samopoczucia, rozwijające mięśnie. Sport dzielimy na rozmaite dyscypliny, wśród których można wymienić sporty zespołowe (koszykówkę, siatkówkę, piłkę nożną) oraz indywidualne (tenis, jazdę na rowerze, bieganie). Co ciekawe, sport wciąż się rozwija, bez przerwy powstają nowe dyscypliny,...
Układanie kostki brukowej Warszawa
Jeżeli szukasz specjalistów od układania kostki brukowej na terenie Warszawy, jestem wstanie pomóc rozwiązać Ci ten problem. Na wstępie zaznaczę, że nie jestem z Warszawy, co więcej mieszkam daleko od niej. W sumie można rzec, że nie mam na myśli pomocy bezpośredniej tylko pośredniej. Jest ktoś, a może raczej...