Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Słodka przekąska
Losowe artykuły:
Mentor lodowisko
Początki z jazdą na łyżwach - kilka wskazówek
Jeżeli sama myśl o tym, że miałbyś udać się na Mentor lodowisko, wywołuje u ciebie niemałe przerażenie, być może masz jakieś niefajne doświadczenia z łyżwiarstwem i nie chciałbyś ponownie się z nimi zmierzyć. Prawdopodobnie chodzi o to, że po prostu wciąż nie...
Lodowisko Warszawa
Trochę ruchu w stolicy
Na pewno powinniśmy szukać ciekawych sposobów na ot, jak spędzić swój wolny czas. Nie możemy przecież wciąż siedzieć przed ekranem komputera i mieć nadzieję, że przez to będziemy szczupli i pełni energii każdego dnia. Każdemu naprawdę przyda się trochę ruchu o każdej porze roku. Dlatego powinniśmy...