Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Różne preferencje kulinarne
Ile osób, tyle preferencji kulinarnych i zwyczajów gastronomicznych. Widać to szczególnie, kiedy rozpoczyna się sezon na grill i w parkach, ogrodach, na tarasach czy balkonach, masowo grillowane są najrozmaitsze warzywa, owoce i oczywiście mięsa oraz ryby. Szczęśliwcy mający więcej miejsca pozwolić mogą sobie chociażby na grill ogrodowy ? chociaż...
W centrum czy na obrzeżach – gdzie lepiej zamieszkać?
Wielkie miasta kuszą, a powstające na ich terenie nowe osiedla mieszkaniowe przyciągają młodych i ambitnych ludzi. Są one atrakcyjnymi miejscami dla tych, którzy tak wiele oczekują od życia. Mieszkanie w wielkim mieście jest przecież szansą na wielką karierę zawodową, daje też wiele możliwości związanych ze spędzaniem wolnego czasu w...











