Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Cukrzyca, a ciąża
Cukrzyce można nazwać chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Szacuje się, iż w naszym kraju 0,3% kobiet chorych na cukrzycę jest albo będzie niebawem w wieku rozrodczym. I tutaj powstaje pytanie: czy mogą one zostać mamami? Odpowiedź brzmi: tak. Co zatem oferuje nam medycyna w tym wypadku?
Cukrzyca typu I pozwala na...
Calominal cena
Każdy z nas marzy o pięknej sylwetce. O tym, by wcisnąć się w mniejsze rozmiary niż dotychczas. Większość ludzi pragnie schudnąć dla pięknej budowy ciała, ale są też tacy, którzy myślą wyłącznie o zdrowiu. W końcu im jesteśmy grubsi, tym bardziej jesteśmy narażeni na wiele chorób, między innymi choroby...