Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Słodka przekąska
Losowe artykuły:
Chwiałka Lodowisko
Ruszajmy ku aktywności
Aktywność fizyczna jest naprawdę ważną w naszym życiu. Nie powinna ograniczać się do tego, co mamy na lekcjach wychowania fizycznego, ale powinniśmy wychodzić poza nie. W końcu na takich zajęciach czasami jest nudno i nie zawsze robimy to, na co mamy ochotę. Dlatego o wiele lepiej byłoby...
Stegny Lodowisko
Pobawmy się na lodzie
Na pewno powinniśmy korzystać z tego, że jest piękna pogoda za oknem i wybrać się na Stegny Lodowisko. W końcu tutaj naprawdę będziemy się dobrze bawić. Każdego roku przecież wybieramy się na lodowisko, by poćwiczyć, rozwijać swoje umiejętności, a do tego nauczyć się czegoś nowego. Na...