Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Stegny Lodowisko
Pobawmy się na lodzie
Na pewno powinniśmy korzystać z tego, że jest piękna pogoda za oknem i wybrać się na Stegny Lodowisko. W końcu tutaj naprawdę będziemy się dobrze bawić. Każdego roku przecież wybieramy się na lodowisko, by poćwiczyć, rozwijać swoje umiejętności, a do tego nauczyć się czegoś nowego. Na...
Psychoterapia – Piła
Skąd biorą się zaburzenia odżywiania?
Modelki i modele z widoczną niedowagą i kośćmi przebijającymi się spod naprężonej do granic możliwości skóry, zamieszczane w każdej gazecie sposoby na zrzucenie paru nadprogramowych kilogramów i gwiazdy, które wiecznie są na diecie. Te jak i wiele innych czynników może niestety stać się przyczyną prowadzącą...