Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Łodzie motorowe czarter i czarter Grecja
Czarter Grecja i Łodzie motorowe czarter
Czarter łodzi motorowych także w Grecji
Łodzie motorowe czarter stanowią dużą część ofert czarteru łodzi. Łodzie motorowe bez patentu, niewątpliwie wpływają na ich popularność. Ich czarter jest bowiem możliwy dla osób, które nie posiadają specjalnych uprawnień, za to kochają jachty. Wynajem łodzi motorowych, dzieli się...
Jak zacząć biegać?
Wiele osób, które chcą zacząć biegać, od razu stawia na pokonywanie kilkudziesięciu kilometrów. Zanim jednak to zrobimy, musimy do tego przygotować swój organizm. Jak to zrobić?
Najlepszym na to sposobem są marszobiegi. Musimy je dobrze zaplanować. Możemy więc np. maszerować szybszym krokiem przez ok. 3 minuty, a następnie przez minutę...