KUCHNIA CHIŃSKA A CHIŃSKA KULTURA

Jedzenie w Chinach oznacza coś więcej niż zwykłe zaspokojenie potrzeb. Kuchnia chińska jest ważnym elementem kultury, na którą składa się nie tylko to, co się je, ale i także sposób przygotowywania i spożywania potraw. Jej historia sięga daleko wstecz. Za wielkiego mistrza kucharskiego uważa się Peng Zu, ważną postać związaną z Taoizmem. To właśnie mu przypisuje się stworzenie podstaw lokalnej kuchni. Kolejną znaczącą osobistością związaną ze sztuką kulinarną był Yi Ya, niewolnik, który posiadał rzadki talent do znajdywania punktów zbieżnych miedzy gotowaniem a polityką. Za czasów dynastii Qing i Han kulinarnym centrem był pałac, a wyszukane potrawy uświetniały wszelkie pałacowe uroczystości. Za panowania dynastii Tang i Song uznanie zdobyło wielu wybitnych gastronomów, takich jak Su Dongpo czy Yuan Mein. W ówczesnych wierszach i innych działach sztuki zaczęły pojawiać się odniesienia do sztuki kulinarnej. Chiński styl przygotowywania potraw szybko rozprzestrzenił się na sąsiadujące kraje, aby w końcu podbić zachodni świat. W każdym państwie, gdzie osiedlali się chińscy emigranci, pojawiały się także China Towns, czyli chińskie miasteczka serwujące tradycyjne azjatyckie dania. Dziś chińskie przysmaki znaleźć można na każdym kontynencie. Jedzenie z Chin stało się ambasadorem całej chińskiej kultury. Wystarczy jeden kęs, aby zamarzyć o tym, aby poznać Chiny bardziej dogłębnie.