JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Tabletki calominal
Nadwagą określamy nadmiar tkanki tłuszczowej w naszym organizmie, w stosunku do beztłuszczowej masy ciała. Nadmiar tkanki tłuszczowej, w stopniu zaawansowanym nazywamy otyłością. Najczęściej wykorzystywanym pomiarem, aby określić czy mamy do czynienia z nadwagą, czy otyłością jest pomiar BMI. Walkę z nadwagą najlepiej rozpocząć od przeanalizowania, swojego dotychczasowego sposobu żywienia....
Wielki mecz
Odkąd sięgam pamięcią interesowałem się piłką nożną. Zajmuje ona w moim życiu bardzo ważne miejsce. Moja dziewczyna mówi, że bardziej od niej kocham piłkę. W sumie może mieć ku temu powody, gdyż bardzo dużo czasu spędzam na boisku, rozgrywkach ligowych lub przed telewizorem oglądając relację z meczów.
Moja ukochaną drużyną...