JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Hotele nad morzem
Jeśli planujecie Państwo wakacje wiecie, że wybór noclegu to nie może być przypadkowa kwestia. Nic tak nie potrafi zepsuć urlopu jak niepowodzenie w wyborze miejsca spania. Wakacje to czas na odpoczynek, relaks i odprężenie warto więc poświęcić trochę więcej czasu na wybór odpowiedniego miejsca. Przede wszystkim na początek najlepiej...
W roli sędziego
W roli sędziego
Sport to bardzo ważna rzecz- uczy dyscypliny, zasad, trzyma naszą formę, ale również dzięki odpowiednim rozgrywkom wzmacniamy nasze mięśnie i naszą psychikę. Zobaczmy więc z jakiego powodu piłka nożna jest tak ważnym, ale i polecanym sportem. Przede wszystkim piłka nożna to sport grupowy. Zatem sukces jednego piłkarza...