JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
ZMYSŁY ? JĘZYK
Losowe artykuły:
Lodowisko Manufaktura
Dlaczego warto chodzić na lodowisko?
Gdy pogoda się pogarsza i nie pozwala już na praktykowanie aktywności fizycznej na zewnątrz, warto zwrócić się w stronę zamkniętych obiektów sportowych. Lodowisko Manufaktura jest świetnym miejscem na zimowe szaleństwa. A sama jazda na łyżwach to nie tylko sposób na relaks, ale też idealne narzędzie...
Bosir lodowisko
Zabawmy się na lodzie
Nie ma co siedzieć w domu przed telewizorem i się nudzić. Warto wykorzystać czas, który mamy na to, by się dobrze bawić w naprawdę dobrym towarzystwie. A to oznacza, że warto byłoby wsiąść do samochodu i ruszyć gdzie, gdzie nie brakuje dobrej zabawy. Takim miejscem jest...