JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Portal medyczny
Internet to najlepsze źródłem informacji niemal z każdej dziedziny i powszechnie wykorzystujemy urządzenia mobilne do przeglądania jego zasobów. Także lekarze i personel medyczny używają smartfonów i tabletów a jedną z najczęściej odwiedzanych przez nich stron jest portal medyczny, gdzie mogą znaleźć wszystkie informacje potrzebne w codziennej pracy.
Taka profesjonalnie przygotowana...
Karkonosze
W Karkonoszach najbardziej znanymi miejscowościami niewątpliwie są: Karpacz i Szklarska Poręba. Zwłaszcza zimą miejscowości te zapchane są licznymi turystami i amatorami białego szaleństwa. W Karkonoszach jest ponad 30 kilometrów tras i stoków do uprawiania narciarstwa alpejskiego i ponad 100 kilometrów tras przygotowanych do uprawiania narciarstwa klasycznego.
Oprócz tych atrakcji, niewątpliwie...