Właściwe odżywianie zapewnia nam dobrą kondycję, zdrowie i dużą odporność na choroby. W podstawie naszej diety powinny znaleźć się produkty zbożowe z ziaren zawierających mało tłuszczów. Posiadają one dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Istotne są też rośliny strączkowe. Kolejnym ważnym elementem są warzywa i owoce, które powinny urozmaicać każdy posiłek. Szczególnie ważne są warzywa kolorowe: mocno zielone, żółto-pomarańczowe i czerwone, zawierają one: witaminę A, E i C. Aby organizm w pełni prawidłowo funkcjonował, musimy zapewnić mu odpowiednią ilość energii poprzez spożycie takich produktów jak: drób, jaja, nabiał, tłuszcze i cukry, ryby, chude mięso. Osoby, które wciąż się odchudzają, narażają się na brak właściwych składników odżywczych. Medycyna ostrzega przed konsekwencjami takiego postępowania. Niektórzy, chcą uzyskać idealną sylwetkę, odchudzają się poprzez głodówki. Narażają swój organizm na wyniszczenie, a w konsekwencji na różne choroby. Do wszelkich diet należy podejść z ostrożnością, ponieważ można narazić się na szkody niż osiągnąć upragnione efekty.