Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Suplementy na stawy i Suplementy Kulturystyka
Suplementy Kulturystyka i Suplementy na stawy
Kontuzja podczas biegania
Sport uprawiam od wczesnych lat dziecięcych. Ruch i aktywność fizyczna, zawsze była mi bliska. Prawdopodobnie za sprawa ojca, który jako piłkarz regionalnego klubu, zawsze dbał, aby jego dzieci również posiadły chęć do aktywności fizycznej.
W wieku nastoletnim zainteresowałem się kulturystyką. Zapisałem się na...
Lodowisko Giżycko
Poruszajmy się już dzisiaj
Każdemu przyda się trochę ruchu. Dlatego zatem wciąż siedzimy przed telewizorem czy komputerem i nic nie robimy. Wstawajmy i zacznijmy ćwiczyć, ponieważ mamy naprawdę sporo wolnego czasu, który trzeba jakoś dobrze zagospodarować. W takim razie powinniśmy zacząć od tego, że wsiądziemy do samochodu i pojedziemy tam,...