Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Słodka przekąska
Losowe artykuły:
Lodowisko Torwar
Nauka jazdy na łyżwach
W końcu zamierzamy się wziąć za sport. Nie możemy tyle siedzieć w domu. Każdemu przyda się trochę ruchu, odpoczynku od pracy i obowiązków, a przede wszystkim dobrej zabawy w naprawdę doborowym towarzystwie. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy wybrać się na Lodowisko Torwar. Od dawna nasi znajomi...
Tor łyżwiarski Stegny
Uczymy się jazdy na łyżwach
Na pewno chętnie spędzilibyśmy ten weekend a jakichś naprawdę pożyteczny sposób, na przykład ucząc się nowej umiejętności, której jeszcze nie posiadamy. W takim razie może dla nas jest ten tor łyżwiarski Stegny. Wiemy, że tutaj będziemy się fantastycznie bawić, ponieważ od lat nasi znajomi się...