Po ciężkim, tłustym posiłku, czując ucisk albo pobolewanie po prawej stronie pod żebrami mówi się, że boli wątroba, ale to nie jest prawda, bo wątroba nie jest unerwiona, a więc nie ma prawa boleć?dyskomfort, który się odczuwa spowodowany jest tym, że zbyt ciężko ?pracująca? wątroba powiększa się i uciska worek, w którym się znajduje?znaczy to, że to centrum oczyszczania organizmu, jakim jest wątroba miało stanowczo za dużo pracy,?więc żeby działała długo i sprawnie trzeba o nią dbać i unikać tego, czego ona nie ?lubi?, a jest tego trochę:
Najbardziej wątroba nie lubi alkoholu, który blokuje przemianę białek i tłuszczów i przez to uszkadza ją;
Dużej ilości kawy;
Zbyt często spożywanego czerwonego mięsa, gdyż strawienie go wymaga zbyt intensywnej pracy wątroby ( jadać najwyżej dwa razy w tygodniu);
Smażonych potraw, bo są ciężkostrawne i kłopot ze strawieniem ich ma nie tylko żołądek, ale i wątroba;
Grzybów, bo dość, że są ciężkostrawne to jeszcze kumulują metale ciężkie i różne toksyny, które mogą poważnie ją uszkodzić;
Zbyt dużych ilości tłuszczu, który przysparza jej ciężkiej pracy;
Zbyt dużych ilości ostrych przypraw (pieprz, ostra papryka, musztarda, ocet);
Niektórych leków, zwłaszcza antybiotyków i dużych dawek paracetamolu, więc z nimi ostrożnie;
Jedzenia w pośpiechu;
Nadwagi prowadzącej do stłuszczenia wątroby.
Przestrzegając zrównoważonej diety i unikając tego, czego ONA nie ?lubi? można się długo cieszyć jej bezawaryjną pracą.