Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Gabinet ginekologiczny
Współczesna kobieta powinna być przede wszystkim zadbana. Jednak należy pamiętać, że "dbanie o siebie" nie oznacza wyłącznie pielęgnacji urody. Prawdziwe dbanie o siebie to przede wszystkim, mądre, rozsądne i regularne dbanie o swoje zdrowie. Przy czym warto zaznaczyć, że to pojęcie obejmuje nie tylko prowadzenie higienicznego trybu życia, ale...
Baseball
Baseball to sport kojarzący się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi. To on jest najczęściej ukazywanym na różnych serialach, czy kreskówkach. Młodzi ludzie zza oceanu chętnie w niego grają, zakładają kluby sportowe oraz oglądają rozgrywki tego nietypowego w naszym kraju sportu. Jednak coraz bardziej rośnie zainteresowanie nim i młodzież ma...













