Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Słodka przekąska
Losowe artykuły:
5 cech, które zagwarantują poprawną jazdę na łyżwach
O każdym z poniższych punktów można napisać osobny artykuł. Dziś krótko przedstawiamy 5 najważniejszych cech łyżew, które składają się na sukces w nauce jazdy figurowej. Być może to problem z jedną z nich blokuje Was w doskonaleniu swoich umiejętności.
5 rzeczy
Dopasowanie buta
Nasze stopy różni nie tylko długość ale np. szerokość...
Lodowisko Gubinowska
Lodowisko, czyli jak polubić się z zimą
Niektórzy ludzie nader wszystko źle znoszą zimową aurę. Gdy tylko zobaczą, że temperatura powietrza spadła poniżej zera, automatycznie tracą motywację do jakichkolwiek aktywności i zaczynają całkowicie unikać wyjść z domu, by tylko nie narazić się na nieprzyjemne doznania. Do mrozu i śniegu można...