Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Loty Rzeszów Oslo
W ostatnich latach Norwegia stała się bardzo chętnie wybieranym kierunkiem turystycznych wypraw. Dlaczego? Bo to kraj kuszący pięknymi widokami i dziką przyrodą. W okresie zimowym kraj ten jest miejscem niezwykle atrakcyjnym dla miłośników jazdy na nartach, latem - dla piechurów oraz dla tych, którzy kochają wycieczkowe rejsy. Norweskie fiordy,...
Usługi cięcia laserem
Lasery to rzecz, która stała się chyba symbolem naszych czasów. Tak bardzo weszły one w nasz świat, że już nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Wykorzystujemy je w bardzo wielu obszarach, m. in. w geodezji, medycynie, telekomunikacji i oczywiście w przemyśle. Jeśli mowa o przemyśle, to już tutaj tylko...