Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Nowy komfort snu na sprężynach 3D
Rzadko jest tak, że udaje się ulepszyć coś, co od dziesięcioleci pozostaje niezmienne, dobrze znajome i wręcz oczywiste dla każdego. Nie codziennie udaje się wynaleźć od nowa coś tak podstawowego jak… sprężyna.
A jednak tak właśnie stało się ostatnimi laty w przemyśle sypialnianym. Pojawiły się ultranowoczesne, zupełnie niepodobne do bardziej...
Przydomowe oczyszczalnie ścieków
Tradycyjne szamba coraz bardziej tracą na popularności i są zastępowane przez bardziej nowoczesne rozwiązania. Szamba zastępowane są przez przydomowe oczyszczalnie ścieków. Jest to rozwiązanie, które w dłuższej perspektywie okazuje się tańsze i bardziej przyjazne środowisku niż zwykłe szambo.
Niestety nie wszystkie gospodarstwa domowe mogą pozwolić sobie na budowę przydomowej oczyszczalni...