Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Medycyna sportowa
W kulturze zdrowia - medycyna sportowa
Medycyna jest nauką, która obejmuje całość wiedzy o zdrowiu i chorobie człowieka, zdobywana przez wieki na podstawie doświadczeń empirycznych, obserwacji i eksperymentów. W ramach tej nauki dochodzono do wiedzy na temat sposobów leczenia chorób jak i ich zapobiegania. Na przełomie ostatniego stulecia nastąpił wielki...
Proces powstawania kratki ściekowej
Uliczna kratka ściekowa jest to specyficzna studzienka posiadająca części betonowe jak i żeliwne. Musi mieć także osadniki do wchłaniania i odprowadzania wody powstałej z opadów deszczowych. Kratka ściekowa którą widzimy na jezdni jest częścią systemu odwodniającego liniowego. Jest on rozłożony wzdłuż każdej ulicy. Ma to na celu osuszanie dróg...