Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Asumin opinie
Po raz kolejny jesz ciastko z bitą śmietaną i rurkę z kremem albo kanapkę z Nutellą? Przeklinasz siebie za to, że twoje postanowienie zdrowego żywienie nie wychodzi z powodu... słodyczy? Nie przejmuj się, nie jesteś jedyny. Tysiące, setki tysięcy ludzi mają problemy z cukrami prostymi. Mało kto nie lubi...
Hala Olivia lodowisko
Czas na sport
Nie powinniśmy wciąż siedzieć w domu. Przecież jest taka piękna pogoda na dworze, więc warto z niej korzystać już dzisiaj. Wystarczy przecież zabrać znajomych i można naprawdę fantastycznie się bawić w bardzo dobrym towarzystwie. Na pewno się nie zanudzimy, a do tego spędzimy miło czas z nimi....