Zatrucia pokarmowe szczególnie latem, gdy temperatura jest bardzo wysoka, a co za tym idzie, bakterie mnożą się w zastraszającym tempie mogą być bardzo niebezpieczne. Sensacje żołądkowe, biegunki i wymioty to typowe objawy zatrucia pokarmowego. W bardzo wielu produktach bakterie są obecne cały rok, ale z ich obecnością ( to znaczy z niewielką stosunkowo ilością tych bakterii) organizm umie sobie radzić (żrący kwas solny w żołądku, pałeczki kwasu mlekowego), problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy z powodu właśnie temperatury bakterie zaczynają się mnożyć na potęgę?w czasie wakacji, podczas wojaży po kraju czy świecie, trzeba się po prostu wystrzegać paru rzeczy?na przykład nie jeść podejrzanie wyglądających ( a tym bardziej pachnących) potraw w przydrożnych barach?trzeba dokładnie myć ręce po wyjściu z toalety i przed posiłkami (zatrucia pokarmowe bywają nazywane chorobami brudnych rąk, gdyż zakażenie ma Początek w przeniesieniu bakterii na brudnych rekach do przewodu pokarmowego. Niektóre te choroby wymagają interwencji lekarskiej na przykład, gdy w kale pojawi się krew.