Od wielu lat odkrywamy zakątki świata, pasjonując się całym bogactwem, jakie zastajemy w miejscu, które wybraliśmy na miejsce naszego wypoczynku. Niemniej jednak, oblicze turystyki zmieniło się i wykroczyło poza ramy standardowego zwiedzania dziedzictwa kulturowego czy plażowania. Doceniliśmy regionalne kuchnie, które pieszczą nasze zmysły i dostarczają absolutnie niepowtarzalnych wrażeń. Obserwując ten trend, można śmiało powiedzieć, że turystyka kulinarna to nie tylko nowe, ale przede wszystkim świadome odkrycie. Byle przydrożne budki z fast foodami zamieniliśmy na doskonałe restauracje i bary. Wiele osób rysuje swój szlak kulinarny, który jest niczym drogowskaz całej podróży. Tego rodzaju turystyka to z jednej strony fenomen, z drugiej jednak całkowicie naturalny i cudowny sposób na spędzenie wolnego czasu. Doceniamy wybitność smaków, poznajemy ziemię, na której się znajdujemy od najbardziej osobliwej i wyrazistej formy, jaką jest jedzenie. Trzeba też zauważyć, że ten model odpoczynku daje duże możliwości przeniknięcia do kultury i obyczajów, zwłaszcza jeśli znajdujemy się w egzotycznym miejscu.
Losowe artykuły:
Lodowisko Gubinowska
Lodowisko, czyli jak polubić się z zimą
Niektórzy ludzie nader wszystko źle znoszą zimową aurę. Gdy tylko zobaczą, że temperatura powietrza spadła poniżej zera, automatycznie tracą motywację do jakichkolwiek aktywności i zaczynają całkowicie unikać wyjść z domu, by tylko nie narazić się na nieprzyjemne doznania. Do mrozu i śniegu można...
Lodowisko Potocka
Nietypowe zalety jazdy na łyżwach
Jazda na łyżwach to naprawdę wyjątkowy sport. Umożliwia on zabawę w gronie najbliższych, pozwala popracować nad formą i sylwetką, a jeszcze do tego wzmacnia odporność, zwłaszcza gdy jest uprawiany na lodowiskach otwartych, które zimą pojawiają się m.in. przy galeriach handlowych. A co jeszcze oferuje swoim...