lampy (3)Jedzenie jest jednym z podstawowych dóbr tego świata, bez którego wykluczone byłoby życie na planecie Ziemi. Każdy człowiek powinien, bez względu na jego pochodzenie i miejsce zamieszkania, zadbać o prawidłową produkcję, przechowywanie, oraz rozsądne gospodarowanie produktami żywnościowymi. Niestety nie wszyscy to rozumieją. Najgorsze jest jednak to, że niektórzy właściciele sklepów, nawet tych większych, niejednokrotnie lekceważą obowiązujące normy i ustalenia względem chłodni, w których magazynują swoje produkty spożywcze. Bulwersujący jest zatem fakt, z jakim miałem styczność parę dni temu na jednym z krakowskich osiedli. W celu, aby chłodnia sklepowa była należycie chroniona przed czynnikami zewnętrznymi, musi ona posiadać odpowiednią obudowę, dzięki której przechowywany w niej pokarm zachowa swoją świeżość i inne właściwości odżywcze. Płyty warstwowe są doskonałym pomysłem na ich obudowę zewnętrzną. Niemniej jednak, jedna z chłodni sklepowych w Krakowie postanowiła sprzeciwić się poprawnemu postępowaniu i zamiast postawić na specjalne płyty, zbudowana była ze starych drewnianych desek. Szok.